13 Kasım 2010 Cumartesi

Yollardayız

Bal kabağı ile yolculuk etmenin en keyifli yanı pencereden tüm gördüklerini büyük heyecanla aktarması....

Pencereden görünen ev, bizim evimiz, hemen tren istasyonunun yanındayız ve bunu çok seviyorum!

Hızlı trenler (suputnik) genelde beyaz renktedir ama dün bize mavi olan denk gelince biraz hayal kırıklığına uğradık ama kuzu uzun zamandır trene binmediği için mırın kırın kısa sürdü.

Metro çıkışında yürüyen merdivendeyiz ama oğlumun pek de foto model olma havası yok; o nedenle bu resim 'çekme dedim sana' serzenişleri eşliğinde çekildi. 

Yürüşümüz Kievskaya metrosu çıkışı da devam ediyor, konsolosluğumuza giden cam köprüdeyiz.... Buradada artık kitap standları kurulmuş ve bir çok da çocuk kitabı vardı ve Ege en çok Smeşariki ve Makuine takıldı ama almadık.
Artık Moskova'ya dönüş yolundayız ve hep kamera arkasında olan annenin fotosunu da sevgili arkadaşı Sibel çekiyor. 


Peki bu kadar yolu ne için tepmiştik kuzuyla? Bir MTKO toplantısı için ve konuk bir hukukçuydu, sorularımızı yanıtladı. Aklımda kalanları aktarayım belki burada yaşayanlar için faydası olur:

  • Şu marketlerin girişlerinde bulunan emanet dolaplarına aslında çanta bırakma zorunluluğumuz yokmuş. Eğer oradaki görevliler koymak zorundasınız derlerse o zaman siz de  'emanet sözleşmesi' getirmenizi istiyorum diyebilirsiniz.Bu sözleşmeyi imzalamadan koymam diyin. Çünkü bu tür bir durum için kişiler zorlanamazmış. Haa bir de bu dolapların yanında bir yerlerde 'kaybolan eşyalardan sorumlu değiliz' yazar ki zaten oraya bir şey koymamak için yeteri sebep....  Aman siz siz olun sakın ha PASAPORT, EVRAK ya da sizin için DEĞERLİ  olabilecek hiç bir şeyi buralar bırakmayın.
  • Türkiye'den getireceğiniz ilaçlar için mutlaka fişlerini yanında bulundurun.
  • Yeni yasaya göre getirdikleriniz arasında yer alan et,süt gibi yiyeceklere oradaki polislerin el koyma hakkı var.
  • Türkiye'deki ehliyetlerinizin burada çevirisini yaptırarak kullanabilirsiniz ancak bunun geçerliliği Rusya'ya girdikten sonra sadece 6 ay, sonrasında mutlaka ehliyetiniz ve çevirisiyle ilgili yere girip bir rus ehliyet edinmeniz gerekiyormuş. Bu arada Türk ehliyetiniz elinizden alınmıyor merak etmeyin.
  • Rusya'daki polislerin %40 kadarı sabıkalı insanlardan oluşuyormuş.
  • Şu an Rusya'da 75 Türk vatandaşı hapisteymiş.
  • Ruslarla Türkler arasında boşanmalar artmış. (Türkiye'de de arttı zati)
Rusya'yla ilgili hukuki konularla ilgili daha detaylı bilgi almak için tık.


Hiç yorum yok: