2 Şubat 2010 Salı

Borsch Çorbası

Eğitici öğretici faaliyetlere devam... Buradaki her 5 kişiden 4ünün sevdiği bir çorba bu, sevmeyene az rastlanır (bizim sevgili Dimitri gibi:))) Kışın vazgeçilmezidir ve bence lahananın sarmasından sonra en çekici halidir. Malzeme listesi kabarık ama hepsi de sebze ve çok hafif, bunu yedikten bir saat sonra yeniden acıktığını hissediyorsun.
Önemli uyarı buradaki miktarlar tamamen değişkendir ve kişiye özel şekilde az ya da çok konulabilir!!

Malzemeler (Ekrana gelme sırasına göre)
  • Su (et suyu da olur ama ben sevmediğim için sadece su, miktarı da ne kadar çok yapacaksını ona bağlı)
  • Patates (biz bol patatesli seviyoruz o nedenle 5 adet orta boy)
  • Lahana (Doğranmış haliyle 2 yemek tabağı kadar)
  • Kırmızı pancar ve havuç (1er adet orta boy yeterli, ikisi de rendelenecek)
  • Kaşık ucuyla salça
  • Limon suyu (Limon delisi ben genelde 1 limonun tamamını sıkarım)
  • Defne yaprağı
  • Yeşil biber
  • Maydonoz, dereotu
  • Sarımsak (dişlemek için hehe:)))



Büyükçe tencereye su ya da et suyu konur ve kaynatılır. Bu arada özenle soyulan patatesler küp küp doğranır (bunun resmi yok çünkü çamurlu ellerle resim çekemedim). Kaynayan suyun içine haşlanmak üzere atılır.


Patatese eklenmek üzere lahana yıkanır ve yukarıda görülen kalınlıkta doğranır, tenceredeki patates kardeşin yanına yollanır. Bu işlemin akabindeki görüntü şu şekildedir:



Tencereyi kendi haline bırakıp diğer aşama için genişçe bir tava alınır. Rendelenmiş havuç ve kırmızı pancar sıvıyağla kavrulur ve yumuşamaya başlayınca salça eklenir.


Bir 5 dakika kavrulduktan sonra limon suyu da eşlik eder.


2-3 kere çevirdikten sonra tavadakiler, haşlanmakta olan patates ve lahanaların yanına gönderilir.

Mis kokulu defne yapraklarının olmadığı bir çorba düşünemiyorum. Bu memlekette edindiğim bir alışkanlıktır bu!!!


Dev bir yeşil biberdi bu o nedenle sadece yarısını doğradım. Ve onlar da langıııııırrrrrtttt köy sandığına şey yani tenceye atılır.


Ne kadar çok ya da az size kalmış maydonoz ve dereotu eklenir. Tuzunu da ayarlamayı unutmayın tabii. Bu arada burada bilmiyorlar ama ben sumağı çok yakıştırıyorum bu çorbaya...

Nasıl yiyeceksiniz? kısmına gelince 2-3 diş sarımsak ve simentanayla yeniyor burada... Simentana, yoğurt ve krema arası bir süt ürünüdür ve çok sevilir. İlk geldiğimde bööööyyyk deyip ağzımı bile değdirmemiştim ama şimdi ayıla bayıla yiyorum hatta sabahları ekmek üzerine sürerek :))) Çorba üstü simentana ve ara ara dişlenen sarımsakla lezzetin doruklarına yolculuk... bu arada beyaz ekmek yerine yanına esmer ekmek deneyin pişman olmazsınız...

Afiyet olsun!!!!! Bunu bana öğreten eşime ve eşime de öğreten annesine teşekkürler... Babul sipasiba!!!

3 yorum:

sunny_smiley dedi ki...

onun adi SMETANA )))

baharat kız dedi ki...

denemeyi düşünüyorum ama tadı nasıl acaba? bu arada blog süper, ama uzun süredir ara vermişsiniz devam edin bence.

Çelebi dedi ki...

merhaba baharat kız, emin ol tadı çok güzel!! özellikle ekşi ayarını kendine göre yaparsan süper!!iltifatın için de ayrıca teşekkür ederim en kısa zamanda tekrar yazmin olaya başlıcam :) hastalık arası verdik malum kış:(