20 Ocak 2011 Perşembe

Tren Yolculuğu

Öncelikle ülkelerini demir ağlarla ören ve her türlü iklim koşulunda her yeri ulaşılabilir kılan zihniyete sahip rus halkını (belki de buna vesile olan komunist zihniyeti) tebrik ediyorum!!! Her ne kadar ATAmız da bunu yapmaya çalıştıysa da sonraki nesiller, onun bu hayallerini gerçekleştiremedi. Trende giderken şunu düşünmüştüm: Ankara'da kar yağdığında Kızılay'dan Dikmen'e (15 dk.dolmuş mesafesi) gitmek neredeyse imkansızken, burda  -23 derecelerde ve kar yağışında binlerce kilometre aşıp tam vaktinde ulaşacağımız yere vardık.İnsan ister istemez, bizim neyimiz eksikte biz yapamıyoruz, diyor. Nice zorluklar, nice dramlar yaşanıyor kışın kardan yolları kapanan köylerde...Adeta kaderlerine terk ediliyorlar :(

Biliyorum bu bir gezi yazısı olacaktı ama geçtiğimiz yollar, gördüğüm köyler bana bunları hatırlattı ve yazamadan edemedim. Gelelim 2 gün 2 gece süren tren yolculuğuna:

Biz, 4. vagon 5. kompartmanda idik.

Bu pano koridorun iki ucunda yer alıyor. Moskova saati, içerinin sıcaklığı, vagon no. ve tuvaletin meşgul olup olmadığını gösteriyor.
SAAT: Gittiğimiz yerle Moskova arasında 2 saatlik fark var, yani şu an gösteren Moskova saati Priobe'de 14:30. Bu arada bunun bir güzelliği de oldu tüm arkadaşlarımdan daha önce yeni yıla girdim yani geleceğe yolculuk yaptım (görece de olsa) hihi :))
SICAKLIK: Biz trende az da olsa üşümeyi beklerken tam tersi bir durum oldu ve adeta yandık!! Görüldüğü üzere 30 derece sıcaklık. Yanaklarımız al al olmuştu. Belli bir bölgeye kadar tüm tren elekrikle ısınıyormuş (o zaman her şey normal 26-27 derece civarında) ama sonrasında görevli teyzeler kömürle sıcaklığı düzenliyorlar ve bu da çok kontrollü olmuyormuş.
TUVALET: Işığın kırmızı ya da yeşil olduğuna bakarak WC meşgul mü anlıyorsunuz. İstasyonlara yaklaşmaya 10-15 dk kala, istasyonlarda ve istasyondan tren hareket ettikten 30dk sonrasında WCler kapalı!!! yani kırmızı yanıyor. Anlıyacağınız zor durumda kalmamak için, koridordaki istasyon ve oralarda ne kadar bekleme yapılacağına dair listeye bakmanız gerekli. Tabii çok zor durum için belli vagonlara BİO tuvalet koymuşlar ama ben onlardan nefrret ediyorum. Bu arada tuvaletler çok temiz; kağıt havlu, tuvalet kağıdı, sıvı sabun hep mevcut.


Bu da sıcak su kazanı!! Her daim sıcak su mevcut ve çay içebiliyorsunuz!!


Bu da priz, 220 volt, koridorda yer alıyor ve bizim gibi bir sürü şarja ihtiyacı olan aletle gidenler için harika bir şey.  Bu arada bilet alırken 4.kompartmandan alırsanız priz tam yanınızda oluyor ki bu da sürekli boynunuzu uzatıp bakmak zorunda kalmayacaksınız anlamına geliyor. Biz ancak bunu dönerken yapabildik.


Koridor... Bizi taşıyan treni MALAHİT diye bir firma işletiyor. Babaannemizden öğrendiğimize göre Malahit Urallarda çıkarılan bir taş ve çok güzel yeşil rengi var. Bu nedenle trendeki her türlü tekstil ürünü yeşil ve tonlarında idi.


Bu dönüşteki kompartmanımızdan (4.kop.) Üsteki yuvarlak düğme radyo, ister açın ister kapayın. Numaralar da yatakların burda ilginç bir şey var: Üst taraf yatakların fiyatları alt taraftakilerin yarısı kadar. Yani 14 ya da 16 nolu yerleri alısanız yarı fiyat.

Masamız.... Halının kirli olduğuna bakmayın günde iki defa görevl
 gelip süpürüyor...


Her yatağın üst kısmında ıvır zıvır koymak için yer


Kompartmanda paltoları asmak için 4 tane askı var
Bunlarda beni tombik ayaklarım!!!

Bu kadar Öğreten Adam tiripler yeter di mi? Hadi biraz da pencereden gördüklerimi siz de görün!!



























1 yorum:

Gülen Tezer dedi ki...

ЗДРАВСТВУЙТЕ :)