15 Şubat 2012 Çarşamba

Rusları Tanıyalım -2- RUS BANYOSU

Bu toplu halde banyo konusuna hep ön yargılıydım. Ta ki annem, beni temiz ve güzel bir hamama götürene kadar. Çıktıktan sonra nasıl bir rahatlama hissediyor insan, nasıl parlıyor cildi...Gerçi bir daha gitmek kısmet olmadı ama en azından bir fırsat daha olsa hayır demem.

Rus banyosu da hamama benzer toplu halde yapılan ya da birlikte yapılınca keyifli olan bir seremoni.... Ben birebir yaşadığım şekli ile anlatacağım. 

Geçen sene yılbaşı için gittiğimiz Sibirya'da kısmet oldu. Yeni yılın tüm yemek hazırlıkları bittikten sonra hanımlarla bir banyo sefası yaptık. Teyzemizin müstakil evinin yanında küçük kulübe şeklinde ahşap bir yapıydı banyo.


İki bölümü vardı. Bir odada tuğladan yapılmış şömine benzeri cayır cayır yanan bir ocak ; diğer odada ise sıcak ve soğuk su doldurabileceğiniz iki kocaman varil, 2 bank, sabunlar, şampuanlar, duş jelleri vs. vardı.


Ocağın olduğu odanın sıcaklığını tahmin edemezsiniz (benim gibi sıcak sevmeyen biri için DEHŞET VERİCİ), nefes almak bu kadar yakıcı olamaz.


Bu sıcak odaya girip de beyin kanaması geçirmemek için, girmeden önce verilen keçe şapkayı mutlaka giymek lazım. O dehşet sıcaklıkta beyninizi haşlanmaktan koruyor... gerçekten koruyor...


Bu da bizim şapkamız...


Ocağın olduğu odada aşağıdaki resimdeki gibi banklar vardı. Biraz o banklarda oturup lak lak ettikten sonra kızlardan biri yüzüstü uzanmamı söyledi.  Küçük bir leğenin içinde ıslanan ağaç dallarını alıp sırtıma yavaş yavaş vurarak masaj yaptı.Yelpaze şeklinde bağlanmış bu ağaç dalları, meşe ya da huş ağacı (burada çok bulunan Берёза (biryoza)).


Bu ağaç dallarına Rusça  веник (venik) deniyor. Tıklarsanız bir sürü çeşidini görürsünüz.


Artık sudan ve sıcaktan yorulup çıkmak istediğinde kafada havlu, üstünde bornoz, ayağında keçe çizmelerle -30 derece olan dışarı çıkıyorsun. Eve kadar olan 10-15 metrelik mesafede soğuk seni kendine getiriyor. Aslında o  sıcaktan sonra ya kara yatılırmış ya da havuza atlanırmış. Anlayacağınız şok etkisi yaratmak lazım, banyo ne kadar sıcaksa sonrasında o kadar soğuk bir olay olmalı! Nihayetinde cildindeki ışıltı ve bedenindeki rahatlama hissiyle günü tamamlıyorsun. 

Bizimkisi yılbaşı gecesi olduğu için biz geceyi, sabaha bağlayana kadar güzel bir sofrada votka içerek tamamladık. Bu Rus sofrası meselesini de çok yakında ele alacağım....Heyecanla bekleyiniz :)

Hiç yorum yok: