22 Ekim 2011 Cumartesi

Moskova'ya Gelmeden Şunları Bilin


Artık vizelerde kalktığı için buralara gelmek daha kolay.... Tarih, müze, park, orman görmek isterseniz ve bir zamanlar dünyanın dengelerinde söz sahibi olan eski komünist yeni kapitalist Rusya'yı keşfetmek isterseniz bu yazıyı bir göz atın derim.


Öncelikle bildiğiniz Rusça harici bir dilin işe yarayacağını sanıyorsanız bunu unutun. Özellikle İngilizce'nin sizi kurtaracağını zannediyorsanız (ki ben öyle zannetmiş idim) bu büyük bir yanılgı... Hatta Türkçe bile size daha çok kapı açacaktır, çünkü Azeriler, Türkmenler, Kazaklar... sizi anlayacaktır.


Bu nedenledir ki Kiril alfabesini okumayı öğrenirseniz işinizi biraz daha kolaylaştırabilirsiniz. Bazı kelimeler zaten okuyabilirseniz size tanıdık gelecekler. Bir çok yerde Latin harfleriyle yazılmış tabela ya da yazı bile bulamayacaksınız. Özellikle sokak isimlerinde, trenlerde,otobüslerde sadece Kiril harfleri :(


Trafik derdi olmasın istiyorsanız ve de her istasyonda ayrı bir güzellik yaşamak istiyorsanız metroyu kullanmak en ideali. Mutlaka gelmeden bir Moskova metro şemasını internetten edinin.


Buraya geçen seneye kadar hep İstanbul üzerinden geliniyordu. THY artık Ankara'dan da direk uçuşlara başladı. AnadoluJet firması adı altında uçuşlar yapılıyor. Ben 5 sene boyunca Moskova, İstanbul ve Ankara hattında eziyet çektiğim için bu sene konan direk Ankara seferi benim için muhteşemdi :)) Genelde Moskova'ya THY ile gelmek tercih ediliyor ama Rus hava yollarının -Aeroflot- fiyatları her zaman daha makul :( ama ne yazık ki onlarında Ankara seferleri yok!!! Siz en iyisi şuradan bakarak fiyat konusunda ne demek istediğimi anlayın.


Uçakta verilen ya da istemeniz gereken bir Göçmen Kartı var. Ben şu an oturum izni ile gelip gittiğim için doldurmuyorum ama turistik gezi durumlarında hala dolduruluyor diye biliyorum. Siz en iyisi emin olmak için hostese mutlaka sorun. Dolduracağınız kağıt önceden sadece Rusça idi ama şimdi İngilizce açıklamaları da var. İki nüsha şeklinde birini girişteki memur alıyor diğerini de mühürleyip size veriyor. Bunu kaybetmeyin ve mutlaka pasaportunuzla birlikte muhafaza edin.


Havaalanındaki memurlardan İngilizce konuşmalarını beklemeyin ve hatta güleryüz, yardım hiç hiç beklemeyin.


Havaalanından merkeze gelmek için en ucuz ve rahat araç Aeroexpress trenlerdir. Bavullarınızı aldıktan sonra tabelaları takip ederek rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 320 ruble yani yaklaşık 19 TL kadar hatta biletinizi Moskova'ya gelmeden internetten alıp çıktısıyla birlikte havaalanında bilet alma işiyle uğraşmadan binebilirsiniz. Taksiler da var ama hangi saatlerde geldiğiniz farketmez her daim trafikte kalma riskiniz var ve ayrıca 1000 rubleden yani yaklaşık 59 TL den başlayan fiyatları vardır. İllaki taksiye bineceğim diyorsanız mutlaka pazarlık edin. Çünkü burada taksimetre gibi bir alet olmadığından fiyat, şoförün insafına kalıyor.


Gezeceğiniz yerleri zaten önceden belirlersiniz de burada önceden belirlemeniz gereken bir şey daha var: nerede, ne yiyeceksiniz? Bunun sebepleri:  Rus mutfağının bizim damak tadımıza çok uygun olmaması,  yemek hizmetlerinin çok pahalı (hatta fahiş), temizlik anlayışlarının bizimkine kıyasla epeyce farklı :(( olması, domuz etinin de kullanılması.


Özellikle domuz eti yemek istemiyorsanız ya da yediklerinizin içinde domuz eti olmasını istemiyorsanız kesinlikle salam sucuk benzeri şeyleri, köfteli yemekleri yemeyin. Свинина  (Svenina) kelimesini mutlaka hatırlayın. Bu arada su satın alırken ve isterken de gazsız 'Vada bez gaz' demeyi unutmayın. 


Yemekler konusunda sıkıntı yaşamak istemezseniz Türk yemekleri yiyebileceğiniz yerler de var: OcakbaşıBosforOlimpik ParkSeçkin Baklava. Ayrıca hemen hemen büyük alışveriş merkezlerinin hepsinde bulunan 'Kebab House' larda hem Türk usulü yemekler hem de Türkçe konuşan kasiyerler bulabilirsiniz. Yeni açılan Afi Mall alışveriş merkezinde Kitchenette yiyebilir ya da onun bir alt katındaki Tantunici de hem tantuni hem de çiğ köfte bulabilirsiniz.


Sizin sormak istedikleriniz varsa seve seve cevaplarım.....

5 yorum:

sunny_smiley dedi ki...

onlarında

sunny_smiley dedi ki...

Vada bez gaza

sunny_smiley dedi ki...

Svinina

sunny_smiley dedi ki...

guzel olmus, Kitchenette ozellikle tavsiye ediyorum, guzeldir.

Ayşe Gençer Memiş dedi ki...

Benaycım, çok gerçekçi ve referans olacak bir yazı yazmışsın. Ellerine sağlık! Bu arada seninle iletişim kurmak için bir kaç kez mail attım ama sanırım ulaşmadı. Seninle doğum için İstanbul'a gitmeden önce görüşmeyi çok isterim. Bunun için bana sık kullandığın bir mail adresinden mail atarsan çok sevinirim. Öpüyorum, sevgiler