7 Mart 2014 Cuma

Öğrenci Olmak Ne Güzel

Başlığını atıp uzun süre yazmadığım bir yazı bu!

Oğlum doğduğundan değişen önceliklerim vardı. Her şey ona göre, onunla, onun için ve ondan ötürü idi. Şimdi dönüp 7 yaşına yaklaşan oğluma baktığımda bundan hiç pişman değilim hem de hiç!!! Çünkü sanırım başka türlüsünü yapamazdım ve yapamam!

Bu tabii ki hayatımda bir kaç şeyi ertelememe sebep oldu. Mesela yaşadığım ülkenin dilini adam akıllı öğrenemedim. bu kadar sene de biriktirdiğim sadece bolca kelimeydi. Sokaktan, hastaneden, parktan, pazardan, trenden..... dilbilgisi, güzel konuşma, söylenenlerin inceliklerini farketme hepsi  fııııısssss....

Şimdi kendimi tekrardan üniversiteli gibi hissetiren, her gün 2 saat yol gidip geldiğim ama hiç fiziki yorgunluk hissetmediğim, dünyanın farklı yerlerinden çok güzel insanlarla tanıştığım bir okul serüvenim var. Öğrendikçe insanın zihni açılırmış ve bunu her gün bire bir yaşamaktan çok mutluyum. Tarih, kültür, gelenek, sanat, dilbilgisi... hepsinden ayrı ayrı çok zevk alıyorum.

Özellikle beni çok etkileyen iki şeyden bahsetmeden geçemiyeceğim:

Daha detaya girip Rusya, Moskova tarihi ve kültürü hakkında öğrendikçe sadece yakın iki ülke değil, aynı zamanda yakın iki kültür olduğumuzu görüyorum. İnsani değerler, olaylara yaklaşım, toplumsal kurallar, vatan sevdası.... Tabii SSCBnin dağılmasından sonra yaşanan süreç hem ekonomik, hem ahlaksal hem de toplumsal bir çok değişiklik ve bozulmamaya sebep olmuş.(Bu ayrı bir yazı konusu olabilir)

Rusça öğrenmekle ilgili ayrı bir yazı yazacağım çünkü gerçekten şu an devam ettiğim okulun bu konuda çok iyi bir iş yaptığını düşünüyorum. Hem okulum hem okuduğumuz kitaplar hem de Rusça'nın bir ucundan tutmak isteyenler için merak edilenleri yazacağım. Şimdi bahsetmek istediğim şey ise sürekli tekrarlanan ve gerçekliğini öğrendikçe kendimce doğruladığım cümle: 'Rusça zor bir  dil.' (Ama imkansız değil!) Evet bu cümle doğru ama biliyor musunuz Türkçe'den bir çok kelime var, dilbilgisi mantığı Türkçe'ye çok benziyor!! Hatta yeni öğrendiğim bir şey, Moskova'nın en ünlü sokağının adının (eski)Arbat kelimesinin nereden geldiğinin varsayımları arasında bunun Türkçe'den geldiğine dair güçlü bir tez var. (Arbat- atlı araba)

Başlaması zormuş, başlayınca gerisi gelirmiş!! Rusça'nın başındayım ve her geçen gün artan bir hevesle öğreniyorum.

Sanırım buraya da tekrar başlamak zordu ama umarım vakit bulup devamını getiririm :)